Predstavljena kuharica ‘Slatko z’ Međimurja’ LAG-a Mura-Drava

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 9. studenoga 2023. | Novosti


U srijedu, 8. studenog, u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu održana je završna konferencija projekta “Okusi domaće!”. Projekt je to financiran od strane Europske unije, odnosno Programa ruralnog razvoja, a čiji je glavni cilj promoviranje kulinarstva i kulinarske baštine područja partnera na projektu, a to su LAG Moslavina, LAG Međimurski doli i bregi i LAG Mura-Drava.

U predstavljanju rezultata projekta svaki od partnera prezentirao je svoje aktivnosti te se može zaključiti kako je ovaj projekt vrijedan 80.000 eura iznjedrio rezultate koji će uvelike doprinijeti prepoznatljivosti gastronomije Međimurja i Moslavine: izrađena je monografija “Međimurska gibanica”, napravljeni su uporabni promotivni materijali, održana su studijska putovanja, napravljena je kuharica moslavačke kuhinje i još mnogo manjih, ali nikako manje važnih aktivnosti.

U sklopu završne konferencije predstavljena je i kuharica „Slatko z’ Međimurja“. Izrada kuharice projektna je aktivnost LAG-a Mura-Drava.

Kuharica sadrži 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica: međimurska gibanica, međimurska povetica s makom i lješnjacima, međimurska pletenica s grožđicama, zdigana kukuruzna zlevanjka s orasima i makom, slatki kukuruzni močnjak sa šumskim voćem, zdigana štruca s makom i orasima, slatke kuružnjače s orasima, tenka pšenična zlevanjka s jabukama i pekmezom od šljiva, međimurska trepa i pogača s tikvom i makom.

Slastice je odabrala renomirana međimurska kuharica Slađana Herman, a riječ je o 10 probranih kolača koji su se spremali u prošlosti, ali su i dalje rado viđani na međimurskim stolovima. Ovi kolači su posebni i po tome što sadrže sastojke dostupne u našem području, odnosno lokalnog su izvora, te se relativno brzo spremaju. Važno je napomenuti kako su se sve slastice u sklopu događanja mogle i probati, a nakon same konferencije održana je i radionica na kojoj je Slađana Herman prezentirala izradu slastica iz kuharice te se tako i na praktičnim primjerima moglo učiti kako pripremiti neku od slastica.

Predsjednik LAG-a Mura-Drava Mario Moharić zahvalio je svima koji su sudjelovali u ovom projektu te je istaknuo nadu da će neki od recepata zamirisati u kuhinjama sudionika.

Važno je napomenuti kako su za neke od recepata iz kuharice izrađeni i video tutoriali koji će sve zainteresirane korak po korak voditi u pripremi ukusnih i tradicionalnih slastica.

Direktor Turističke zajednice Međimurske županije Rudi Grula istaknuo je kako je ovo veliki projekt i veliki korak u promociji međimurske kuhinje te zahvalio svima koji su radili na ovoj kuharici.

Kuharica „Slatko z Međimurja“ čiji dizajn potpisuje nadaleko poznat studio “Reci da!”, a predgovor viša kustosica Muzeja Međimurja Janja Kovač, tiskana je u 1000 primjeraka, a može se nabaviti besplatno u spomenutim LAG-ovima, turističkim uredima i JLS-ima.

Događaju su prisustvovali mnogi uzvanici. Među njima i načelnice općina Sveta Marija i Donji Vidovec, Đurđica Slamek i Bojana Petrić, predstavnici REDEA-e, ravnateljica Centra dr. Rudolf Steiner Dijana Posavec, kao i dožupan Međimurske županije Josip Grivec, koji je u ime županije uputio čestitke na ovom uspješnom i hvalevrijednom projektu.