Franjo Miser iz Donje Dubrave započeo je ekološki uzgoj lješnjaka igrom sudbine

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 9. srpnja 2024. | Novosti


Inovativni proizvodi od ekološki uzgojenih lješnjaka

Franjo Miser, nositelj obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donje Dubrave, prvi nasad lješnjaka zasadio je 2010. godine, a od uroda s gotovo 9 tisuća grmova lješnjaka kreirao je čitavu paletu proizvoda za koje je primio niz domaćih i međunarodnih nagrada za inovativnost i kvalitetu.

-Na sadnju lješnaka odlučio sam se igrom slučaja. U trgovinu u Prelogu, u kojoj sam radio, došao je moj poznanik koji mi je stavio bubu u uho. Njegova ideja da počnem uzgajati lješnjake činila mi se zanimljivom, pa sam 2010. godine odlučio posaditi prvi nasad lješnjaka na svojoj zemlji, ali i na parceli koju sam kupio od Općine Donja Dubrava. Već sam tada razmišljao o ekološkom uzgoju, iako su mi svi govorili da je ekološki uzgoj prezahtjevan.  No, onda se je, dvije godine kasnije, ponovo umiješala sudbina. Završio sam u bolnici, a moj cimer je bio ravnatelj za ekološki uzgoj u Ministarstvu poljoprivrede, koji mi je dao smjernice i uputio me je kako zadovoljiti kriterije za ekološki uzgoj lješnjaka. Pokazalo se da ekološka proizvodnja uopće nije tako komplicirana, iako zahtjeva više fizičkog rada od konvencionalnog uzgoja. Kada je nasad počeo roditi, uvidio sam da ću teško uspjeti prodati sav urod, pa sam počeo razmišljati o preradi lješnjaka. Kupio sam prvu prešu za hladno prešano ulje lješnjaka, pa prvi mlin na kamen, počeo sam raditi i čips od lješnjaka, a onda i namaz od lješnjaka. Nastojao sam što bolje iskoristiti urod, pa sam počeo proizvoditi i kolačiće od lješnjaka, pa liker od lješnjaka. Kako su to bili redom inovativni proizvodi, nije sve išlo od prve, no, isprobavao sam recepture i uspio.

Na sajmu u Prelogu sam 2021. godine tako dobio i svoju prvu nagradu – zlatnu medalju za inovaciju. Nastavio sam širiti našu paletu proizvoda od lješnjaka, pa sam zlatnu medalju dobio i za espresso od lješnjaka, a dobio sam i zlatnu diplomu za autohtoni proizvod Ministarstva poljoprivrede za namaz od lješnjaka. Radimo i mlijeko od lješnjaka, a odnedavno i kruh od lješnjaka s dodatkom kukuruznog brašna, koji smo prvi puta predstavili na Danima kruha. Svoje proizvode od lješnjaka supruga Silva i ja često predstavljamo na sajmovima, što nam je posebno drago, jer tako, u neposrednom kontaktu s ljudima imamo priliku najbolje prezentirati naše proizvode. Mnogi koji su ih kušali na sajmovima i radionicama postali su naši stalni kupci, kojima narudžbe šaljemo poštom ili prodajemo na našem kućnom pragu. Naši proizvodi mogu se kupiti i u Međimurskom štacunu u Čakovcu. Zvali su nas i veliki trgovački lanci, no, za takav vid prodaje nismo bili zainteresirani, jer želimo da prodavači kupcima naših proizvoda objasne što kupuju i kako ih mogu najbolje koristiti. Imam još puno ideja, pa planiram od lješnjakovog ulja raditi i sapun, koji je blagotvoran za kožu, ali i rakiju od lješnjaka. Uz nasade lješnjaka imam i nasad kestena maruna, ali i šljiva, od kojih namjeravam raditi rakiju, a planiram u Donjoj Dubravi urediti i kušaonu – rekao je ovaj inovativni uzgajivač lješnjaka.

Podrška LAG-a Mura – Drava

Franjo Miser istaknuo je kako je u razvoju i unapređenju posla s lješnjacima imao podršku Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.

-Kada razvijate posao svaka vam je pomoć dobrodošla, pa sam počeo surađivati i s LAG-om Mura – Drava. Voditelju LAG-a Mihaelu Ružiću bilo je zanimljivo to što i kako radimo, pa smo se prijavili i na natječaj LAG-a, na kojem smo dobili bespovratna sredstva za kupnju kombajna za branje lješnjaka, što nam je jako olakšalo posao, jer je danas jako teško pronaći radnu snagu. Sam bih teško kupio takav kombajn, jer sam još uvijek mali proizvođač. LAG-u je jako zanimljivo to što se bavimo isključivo ekološkom proizvodnjom, pa nas često pozivaju da naše inovativne proizvode predstavljamo na sajmovima i radionicama. Zato s nestrpljenjem očekujem raspisivanje LAG natječaja i u novom programskom razdoblju. Da bi bili uspješni morate stalno ulagati pa je svaka financijska podrška od velike koristi. Sada bi mi trebao bolji mlin većeg kapaciteta, veća preša, a kada nasad šljiva počne roditi, planiram urediti i opremiti i pekmezaru – naglasio je nositelj ovoga obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Donje Dubrave.

Prepoznatljiv brend

Zahvaljujući svojoj inovativnosti i stalnom nastojanju da ponudi nove proizvode od lješnjaka, Franjo Miser je stvorio prepoznatljiv brend proizvoda od ekološki uzgojenih lješnjaka.

-Pokazalo se je jako dobro da sam se odlučio isključivo za ekološki uzgoj, iako je s ekološkom proizvodnjom puno više posla. Zato mi je žao da Ministarstvo poljoprivrede već godinama smanjuje poticaje vezane uz ekološki uzgoj. Navodno se potiče ekološka proizvodnja, a stalno se smanjuju poticaji. No, meni je ipak najvažnije da proizvodimo ukusne i zdrave proizvode s kojima su zadovoljni naši kupci – poručio je Franjo Miser.