Općina Donji Kraljevec i LAG Mura-Drava: Suradnja na korist cijeloj zajednici

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 13. svibnja 2024. | Novosti


U Općini Donji Kraljevec završena su tri projekta koje je u proteklom programskom razdoblju sufinancirala Lokalna akcijska grupa Mura – Drava. Zahvaljujući Mjeri 2P1-M1 – Razvoj i modernizacija društvene infrastrukture (Tip operacije 7.4.1. iz Programa ruralnog razvoja), rekonstruirana je grobna kuća u Hodošanu, završena je i rekonstrukcija Doma kulture u ovom donjemeđimurskom mjestu, a rekonstruirano je i uređeno košarkaško igralište u Donjem Kraljevcu.  

-Suradnja Općine Donji Kraljevec s LAG-om Mura – Drava je u proteklom programskom razdoblju bila dobra, iako je mogla biti i bolja da je LAG na raspolaganju imao više novaca za natječaje koje je raspisao za jedinice lokalne samouprave. No, na taj iznos LAG i nije mogao utjecati, tako da smo u okviru mogućeg jako dobro surađivali. Mislim da su lokalne akcijske grupe trebale već u proteklom financijskom razdoblju imati bitno više sredstava koje bi raspodijelili dionicima ruralnog razvoja, a posebno jedinicama lokalne samouprave – istaknuo je Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec.

Dobrodošla podrška LAG-a

Načelnik ove općine naglasio je kako su projekti, koje je sufinancirao LAG Mura – Drava, na korist cijeloj lokalnoj zajednici.

– Sredstvima koja smo dobili na natječaju LAG-a za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture napravili smo rekonstrukciju košarkaškog igrališta u Donjem Kraljevcu. Za taj smo projekt dobili gotovo 16 tisuća eura bespovratnih sredstava. Naši mladi i sportaši dobili su lijepo uređeno i opremljeno košarkaško igralište.

Sredstvima koja smo dobili od LAG -a napravili smo i rekonstrukciju grobne kuće u Hodošanu, gdje smo postavili i nadstrešnicu, tako da je sada taj objekt primjereno uređen. Za taj smo projekt od LAG-a dobili gotovo 40 tisuća eura, a za rekonstrukciju i unutarnje uređenje Doma kulture u Hodošanu dobili smo 20 tisuća eura bespovratnih sredstava.

Mislim da možemo biti prezadovoljni s onim što smo napravili novcem koji smo dobili na natječajima LAG-a Mura – Drava u proteklom programskom razdoblju. Iako to nisu velika sredstva, ona su nam dobrodošla, jer smo zahvaljujući njima uspjeli ostvariti ove projekte koje bez te potpore LAG-a vjerojatno ne bi uspjeli. Za projekt uređenja groblja na primjer, i nema natječaja na koje bi se mogli prijaviti, tako da nam je podrška LAG-a jako dobro došla, tim prije što ti natječaji i nisu bili komplicirani. Zato mi je žao da LAG za provedbu takvih projekata razvoja i modernizacije društvene infrastrukture nije imao više novaca, jer smo sredstva koja smo dobili od LAG-a utrošili na projekte koji su na korist svim stanovnicima lokalne zajednice. Općina Donji Kraljevec ima šest naselja, što znači da imamo najmanje šest potreba i želja za ulaganjem. Zato je jako važno da u novom programskom razdoblju za realizaciju projekata takozvane male društvene infrastrukture imamo na raspolaganju više novca nego u prethodnom razdoblju. To bi nam omogućilo da istovremeno investiramo u više naselja naše općine. To je općinama kakva je naša, koja ima više naselja, jako važno. Kada bismo imali više novaca na raspolaganju ta bi sredstva mogli koristiti i za financiranje većih komunalnih projekata – rekao je načelnik Općine Donji Kraljevec.

LAG Mura – Drava je u proteklom programskom razdoblju za razvoj društvene infrastrukture jedinicama lokalne samouprave ukupno dodijelio 687.547,00 eura.

-Fer je da sve jedinice lokalne samouprave za prijavljene projekte za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture dobiju isti iznos sufinanciranja, tim prije što plaćamo i jednaki iznos članarine. S tog stajališta je takva politika poštena, iako su naše potrebe, s obzirom na broj stanovnika i broj naselja u sastavu naše općine, bitno veće nego u općinama koje imaju tek jedno ili dva naselja. Trenutno radimo na čak 29 projekata a svaki možemo prijaviti i na natječaje LAG-a, kada oni budu raspisani. Dakle, ne može LAG imati toliko novaca a da ih mi ne bi mogli potrošiti na projekte koje pripremamo. Sve te projekte radimo za sve stanovnike Općine. Ako gradimo dječji vrtić ili školu, ako uređujemo groblje ili igralište u nekom naselju, to su ulaganja od kojih korist imaju svi stanovnici lokalne zajednice. Lokalna samouprava nikada ne razmišlja parcijalno, nego uvijek na korist svih, zato ponavljam da bi bilo dobro kada bi LAG-ovi na raspolaganju imali više sredstava kojima bi sufinancirali projekte lokalne samouprave, jer su oni u funkciji napretka i razvoja cijele zajednice –  naglasio je Miljenko Horvat, načelnik Općine Donji Kraljevec.

Više novca za društvenu infarstrukturu

LAG Mura – Drava će i u novom programskom razdoblju, do 2027. godine, sufinancirati projekte jedinica lokalne samouprave za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture.

-Bespovratna sredstva kojima LAG sufinancira ovakve projekte su jedinicama lokalne samouprave jako važna, jer su ona dodana vrijednost njihovim proračunima, koja im omogućuju da te projekte ne trebaju financirati iz vlastitih prihoda, nego iz tog, dodatnog izvora. Mislim da smo ponovo dobro definirali potrebe i ciljeve u novoj Lokalnoj razvojnoj strategiji, temeljem koje su nam dodijeljena i sredstva u novom razdoblju, što najbolje pokazuje upravo iznos koji smo dobili za novo programsko  razdoblje. LAG Mura – Drava je naime, jedna od lokalnih akcijskih grupa u našoj zemlji koja je dobila najviše novaca prema broju stanovnika, tako da možemo biti prezadovoljni. U proteklom programskom razdoblju jedinicama lokalne samouprave na našem području isplatili smo oko 700 tisuća eura bespovratnih sredstava za provedbu Mjere 7.4.1., dakle, za razvoj i modernizaciju društvene infrastrukture u općinama donjeg Međimurja te u Općini Legrad u Koprivničko – križevačkoj županiji, koja je u sastavu našeg LAG-a. U proteklom razdoblju oko 600 tisuća eura bespovratnih sredstava dodijelili smo na natječajima i našim poljoprivrednicima za unapređenje njihove proizvodnje i povećanje njihove tržišne konkurentnosti. U ovom programskom razdoblju imat ćemo na raspolaganju više novaca, kako za projekte jedinica lokalne samouprave, tako i za poljoprivredne proizvođače na području LAG-a Mura – Drava.

Kao jedan od osnivača LAG-a Mura – Drava mogu reći da imamo jako dobru, dugogodišnju suradnju s jedinicama lokalne samouprave na našem području. One prepoznaju mogućnosti koje im pruža LAG u poticanju održivog razvoja u ruralnom prostoru – naglasio je Mario Moharić, predsjednik Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.