LAG Mura-Drava sa svojim članovima sudjelovao na studijskom putovanju u Austriju

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 9. studenoga 2017. | Novosti


LAG Mura-Drava zajedno sa svojim članovima sudjelovao je na studijskom putovanju u Austriju koje je u sklopu projekta „AgriShort“ organizirala REDEA. Samom putovanju prethodila je radionica vezana uz kratke lance opskrbe organizirana u TIC-u gdje su također sudjelovali predstavnici LAG-a.

Osnovni cilj studijskog putovanja bio je posjet primjerima dobre prakse vezano uz kratke lance opskrbe (koje i sam LAG ima predviđene u svojoj Lokalnoj razvojnoj strategiji) tijekom kojeg su sudionici studijskog putovanja mogli iz prve ruke dobiti informacije o operativnom poslovanju različitih koncepata kratkih opskrbnih lanaca uspostavljenih u Austriji.

Na početku studijskog putovanja, polaznici iz Hrvatske imali su priliku posjetiti trgovinu lokalnih proizvoda u gradu Pöllauer u kojoj 160 poljoprivrednih proizvođača iz regije zajedno plasira široku paletu svojih proizvoda tradicionalnih za navedeno područje. U rustikalnoj konobi u mjestu Kleinhöflein polaznike je dočekao tradicionalan austrijski ručak pripremljen isključivo od namirnica koje su proizvedene na okolnim poljoprivrednim gospodarstvima, nakon kojeg je voditelj odjela za poljoprivredni marketing u Poljoprivrednoj komori Austrije Christian Jochum održao stručno predavanje. Tijekom svog izlaganja  predstavio je proizvodnju poljoprivredno – prehrambenih proizvoda u Austriji, područje djelovanja Poljoprivredne komore te na koji način poljoprivredna gospodarstva plasiraju svoje proizvode na tržište. Nakon izlaganja, polaznike studijskog putovanja dočekali su vlasnici farme voća Singer koji se bave uzgojem različitih voćnih vrsta te proizvodnjom voćnih prerađevina kao što su  sokovi, konzervirano voće, ocat, jabukovača, suho voće i sl. Hrvatski sudionici su na kraju studijskog putovanja posjetili  konobu obitelji Windisch koji se osim ugostiteljstvom bavi uzgojem svinja te proizvodnjom mesa i mesnih prerađevina te  uzgojem vinove loze  i proizvodnjom različitih vrsta bijelog i crnog vina.