Zaposlenici LAG-a sudjelovali na radionici LEADER mreže Hrvatske u Krapinskim Toplicama

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 22. ožujka 2017. | Novosti


Dana 20. i 21. ožujka 2017. godine zaposlenici LAG-a Mura-Drava sudjelovali su na radionici „Financijsko upravljanje EU projektima; upravljanje projektom LEADER/CLLD podmjera 19.2., 19.3. i 19.4. u okviru provedbe Mjere 19, Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020.“ u organizaciji LEADER mreže Hrvatske i LAG-a Zagorje – Sutla. Radionica se održala u Krapinskim Toplicama.

Predstavnici RIF-a upoznali su nas s poreznim aspektima i računovodstvom EU projekata u RH, obvezama koje imaju korisnici projekta koji su u sustavu i izvan sustava PDV-a, financijskim upravljanjem, ulogom financija i računovodstva u EU projektima te važnosti financijskog izvještavanja, revizije i evaluacije EU projekta.

Predstavnik Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju informirao nas je o provedbi podmjere 19.4. iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. za koju je trenutno otvoreni natječaj. Osvrnuo se na prihvatljive troškove u okviru navedene podmjere, natječaju dokumentaciju vezanu za podnošenje Zahtjeva za isplatu/Zahtjeva za isplatu predujma kao i sam proces podnošenja i administrativne obrade Zahtjeva. Nakon toga uslijedila je rasprava na navedenu temu.

Na samom kraju, predstavnik LEADER mreže prezentirao je prijedlog Statuta za LAG-ove koji je usklađen sa zakonskom regulativom RH i Uredbama EU koje reguliraju provedbu LEADER/CLLD-a na razini zemalja Europske unije.