U Umagu je održan 5. Hrvatski ruralni parlament: “Dugoročna vizija za ruralna područja”

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 26. travnja 2024. | Novosti


Hrvatska mreža za ruralni razvoj, Ministarstvo poljoprivrede i Nacionalna mreža Zajedničke poljoprivredne politike, zajedno sa suorganizatorom – LEADER mrežom Hrvatske, u Umagu su od 21. do 24. travnja, organizirali 5. Hrvatski ruralni parlament.

Dionici ruralnog razvoja iz Hrvatske, ali i iz inozemstva, u umaškom hotelu Garden Istra Plava Laguna, razgovarali su o mogućnostima korištenja sredstava iz Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike, Europskom ‘Zelenom planu’, Dugoročnoj viziji za ruralna područja Europske unije do 2040. godine, Sustavu dijeljenja znanja i inovacija u poljoprivredi (AKIS) te o Europskom partnerstvu za inovacije (EIP).

Jedna od tema o kojima je razgovarano na ovogodišnjem Hrvatskom ruralnom parlamentu bio je i položaj žena u ruralnim krajevima, a sudionicima su predstavljeni i oblici udruživanja poljoprivrednika kako bi oni bili što konkurentniji na sve zahtjevnijem tržištu hrane.

Više od 200 sudionika, predstavnika lokalnih akcijskih grupa, među kojima su bili i predstavnici LAG-a Mura – Drava, organizacija civilnog društva, jedinica lokalne i regionalne samouprave te državnih tijela, posebno su istaknuli kako je primarna, zajednička zadaća „očuvati i razvijati hrvatski ruralni prostor i hrvatsko selo, promišljati i tražiti održiva rješenja za pametniju poljoprivredu i pametna sela, koristeći pritom alate digitalnog doba u kojem živimo“.

Prvog dana 5. Hrvatskog ruralnog parlamenta na prezentacijama su tako uz dugoročnu viziju za ruralna područja Unije do 2040. godine, koncept Pametnih sela i Ruralnog pakta, predstavljeni i Natječaj za provedbu intervencije 77.03 – Potpora Europskom partnerstvu za inovacije (EIP) te Horizontalni pristup Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike.

Toga je dana održan i Ruralni caffé, na kojem je raspravljano o različitim temama vezanim uz održivi ruralni razvoj.

Na skupu su drugoga dana, 23. travnja, održane prezentacije na temu – Oznakama kvalitete do veće prepoznatljivosti domaćih proizvoda s ruralnih područja, Intervencija 77.01, Kratki lanci opskrbe, Dobre prakse gradova u radu s mladima u ruralnim sredinama, Žene u ruralnim područjima, Višeizvorsko financiranje CLLD-a te Pametan razvoj lokalnih područja, pri čemu su predstavljeni i primjeri dobre prakse poljoprivredne zadruge API KVARNER. Toga je dana održana i panel rasprava na temu Udruživanjem do jačanja konkurentnosti na sve zahtjevnijem tržištu.

U okviru 5. Hrvatskog ruralnog parlamenta organizirane su i terenske radionice na kojima su sudionici izmjenjivali iskustva o temama vezanima uz ruralni razvoj.