U Međimurju održan 2. Hrvatski ruralni parlament

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 25. travnja 2017. | Novosti


Drugi Hrvatski ruralni parlament održan je od 20.-22. travnja 2017. godine u Svetom Martinu na Muri. Organizatori su bili Hrvatska mreža za ruralni razvoj, LAG Međimurski doli i bregi, LifeClass Terme Sveti Martin i Općina Sveti Martin na Muri, dok je suorganizator bila Mreže za ruralni razvoj.

Tema ovogodišnjeg Ruralnog parlamenta bila je Suradnjom do cjelovitog razvoja, a pod suradnjom se misli na suradnju dionika ruralne zajednice, suradnju s javnom upravom, s civilnim sektorom, s gospodarskim sektorom, interdisciplinarnu suradnju osobito sa istraživačkom i znanstvenom zajednicom te suradnju na prijenosu iskustva i učenje na primjerima dobre prakse. Kako je Međimurje jedan od primjera dobre prakse suradnje svih dionika razvoja, ove godine parlament se održao upravo u našem prekrasnom Međimurju.

Bogati program koji je uključivao mnoštvo tema obrađenih kroz  ruralni caffe, panel rasprave i terenske tematske radionice pružio je i nama priliku da kao LAG dionicima ruralnog razvoja iz cijele Hrvatske predstavimo ljepote i obilježja našeg “cvjetnjaka Hrvatske”. Tako se jedna od terenskih radionica održala na području našeg LAG-a, točnije u Centru dr. Rudolfa Steinera u Donjem Kraljevcu. Tema ove radionice bila je Inovativni pristupi u poljoprivredi, a upravo se biodinamička poljoprivreda koja se temelji na načelima dr. Rudolfa Steinera, uz ekološku i urbanu, istaknula kao inovativni oblik u poljoprivredi.

Samoj radionici prethodio je obilazak etnografske zbirke dr. Jure Kolarića u Donjem Hrašćanu, a nakon radionice sudionici su obišli OPG Zadravec gdje su se upoznali s proizvodnjom domaćih kozjih sireva nakon čega je uslijedila i sama degustacija.

Članovi LAG-a, OPG Jasminka Zadravec iz Oporovca, OPG Dean Hunjadi iz Svete Marije i OPG Magdalena Hranjec iz Goričana doprinijeli su predstavljanju hrvatskih ruralnih prostora izložbom i degustacijom svojim proizvoda na izložbenom djelu Parlamenta te na ruralnom domjenku prvog dana Parlamenta.

Fotografije s Parlamenta nalaze se u galeriji