U ČAKOVCU PREDSTAVLJENA MJERA 7 PROGRAMA RURALNOG RAZVOJA I ODRŽAN DORUČAK S HRVATSKIH FARMI

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 7. ožujka 2017. | Novosti


U petak, 3. ožujka 2017. godine predstavnici Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju održali su u multimedijalnoj dvorani Tehnološko-inovacijskog centra u Čakovcu prezentaciju o Natječaju za provedbu tipa operacije 7.4.1. “Ulaganja u pokretanje, poboljšanje ili proširenje lokalnih temeljnih usluga za ruralno stanovništvo, uključujući slobodno vrijeme i kulturne aktivnosti te povezanu infrastrukturu” u okviru mjere 7 “Temeljne usluge i obnova sela u ruralnim područjima” unutar Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020. Sredstva javne potpore iznose ukupno 50.000.000 eura, a ovo je prvi natječaj za ovaj tip operacije u Programu ruralnog razvoja te se prijave mogu podnositi od 18. travnja do 18. svibnja 2017. godine.

Djelatnici Uprave za upravljanje EU fondom za ruralni razvoj, EU i međunarodnu suradnju Ministarstva poljoprivrede u sklopu prezentacije predstavili su mogućnosti ulaganja u okviru mjere 7 potencijalnim prihvatljivim korisnicima, jedinicama lokalne samouprave te lokalnim akcijskim grupama (LAG-ovima) nakon čega su odgovarali na pitanja zainteresiranih sudionika radionice.

Na radionici su aktivno sudjelovali i predstavnici LAG-a Mura-Drava.

Prije same radionice u hotelu Park održan je „Doručak s hrvatskih farmi“ u organizaciji Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije.

Doručak je otvorio ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, a otvaranju su prisustvovali ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i župan Međimurske županije Matija Posavec. Na Doručku s hrvatskih farmi posluženi su tradicionalni domaći poljoprivredni proizvodi, mlijeko i mliječni proizvodi, meso, jaja, med i kruh s oznakama Mlijeko hrvatskih farmi, Meso hrvatskih farmi, Med iz Lijepe naše, Jaja hrvatskih farmi i Kruh hrvatskih polja, te proizvodi specifični za Međimursku županiju. Cilj ove manifestacije je poticanje zdravih navika, konzumacija domaćih proizvoda i ukazivanje na važnost doručka, skrenuti pozornost javnosti na svježinu, kvalitetu, dostupnost proizvoda s hrvatskih farmi.

Na samoj manifestaciji svoje proizvode predstavilo je i Obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zadravec- sirana Opor Oprovec, koje je član LAG-a Mura-Drava.