Studijsko putovanje LAG-a Mura-Drava u Ozalj

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 10. veljače 2015. | Novosti


Petnaestak članova Lokalne akcijske grupe Mura – Drava u sklopu studijskog putovanja 10. veljače 2015. posjetilo je gradić Ozalj u Karlovačkoj županiji.  Domaćin posjeta bio je tamošnji  LAG Vallis Colapis, gdje nas je voditelj Milan Medić tokom svog predavanja upoznao sa  primjerima dobre prakse poslovanja Lokalne akcijske grupe. Nakon predavanja uslijedio je posjet baroknom imanju i istoimenoj udruzi Contessa u općini Draganić.

Tijekom boravka u Ozlju i okolici članovi LAG-a Mura Drava imali su prilike uspostaviti brojne kontakte i izmijeniti pozitivna iskustva s domaćinima o provođenju projekata te je dogovorena buduća suradnja između dvaju LAG-ova. Članovi LAG-a Mura Drava zajedno s vodstvom stekli su bogato iskustvo i nove ideje koje će primijeniti na području svoje Lokalne akcijske grupe; sedam donje međimurskih općina, Grada Preloga i općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji.

LAG-ovi djeluju u cilju: ojačavanja gospodarskog okružja, kako bi se doprinijelo stvaranju radnih mjesta; poboljšanju prirodnog i kulturnog nasljeđa; jačanju kapaciteta zapošljavanja, poticanja zapošljavanja i povećanja broja radnih mjesta unutar svojih zajednica, te da informiraju i pomažu žiteljima donjeg Međimurja i općini Legrad u pisanju projekata za financiranje iz RURALNOG FONDA EU.

LAG Vallis Colapis osnovan je 2009. godine i do sada je  uspješno proveo nekolicinu projekata. Predstavljajući Vallis Colapis voditelj LAG-a Milan Medić osvrnuo se na provedene projekte rekavši kako su ostavili trajniji trag u lokalnoj zajednici. Istaknuo je primjer  zapošljavanja mladih u tvrtki ZoNet, koja je osim stjecanja radnog iskustva mladim visokoobrazovanim osobama omogućila bolju informatičku povezanost tog dijela Lijepe naše s ostatkom svijeta. Članovi LAG-a Mura Drava informirani su o izazovima u primjeni IPARD-a programa te su dobili korisne informacije kojima će preskočiti brojne proceduralne i birokratske barijere u budućnosti. Milan Medić ujedno je predsjednik LEADER mreže Hrvatske, koja se zalaže za održiv razvoj ruralne Hrvatske te su istaknuti napretci u realizaciji ideje ravnomjernog razvoja naše zemlje.  Mreža ima 36 članova, među kojima 20 LAG-ova. Mario Moharić, predsjednik LAG-a Mura-Drava i Milan Medić, predsjednik LEADER mreže Hrvatske usuglasili su mogućnost organiziranja susreta svih LAG-ova koji djeluju u Republici Hrvatskoj. Susret je planiran 19.-21.06.2015. godine u Međimurju, a domaćin bi bio LAG Mura-Drava.

Nakon predavanja uslijedio je posjet baroknom imanju i istoimenoj udruzi Contessa u općini Draganić. Do izuzetno posjećenog imanja lako je doći te je stoga  izabrano za otvorenje prvog prodajnog mjesta za prodaju lokalnih proizvoda u Karlovačkoj županiji. Tim trenutačnim projektom LAG-a Vallis Colapis nastoji promicati ruralni razvoj u lokalnoj zajednici. Tijekom boravka u Ozlju i okolici članovi LAG-a Mura Drava imali su prilike uspostaviti brojne kontakte i izmijeniti pozitivna iskustva s domaćinima o provođenju projekata te je dogovorena buduća suradnja između dvaju LAG-ova. Članovi LAG-a Mura Drava zajedno s vodstvom stekli su bogato iskustvo i nove ideje koje će primijeniti na području svoje Lokalne akcijske grupe; sedam donje međimurskih općina, Grada Preloga i općine Legrad u Koprivničko-križevačkoj županiji.