Predstavnici LAG-a posjetili primjere dobre prakse u Sloveniji

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 14. ožujka 2024. | Novosti


U organizaciji Turističke zajednice Međimurske županije predstavnici LAG-a, zajedno s ostalim dionicima u turizmu, sudjelovali su na jednodnevnom studijskom putovanju u Sloveniju, s naglaskom na Laško i okolicu, područje koje obiluje primjerima dobre prakse zelenog i održivog turizma na čemu je naglasak i u našoj “green destination” županiji.

Najprije je posjećena„Laška hiša“, obnovljena stara kuća u centru mjesta koja nudi različite oblike korištenja i povezuje lokalne ponuđače proizvoda i usluga. Nakon “hiše” slijedio je posjet “Turističnoj kmetiji Pirc”, nositelju nekoliko certifikata održivosti i zelenog turizma, gdje smo se upoznali s izvrsnim primjerom spoja poljoprivrede i turizma.

Kako se kompletan turizam Laškog i okolice razvio oko termalne vode i lječilišta, posjećene su i suvremene “Thermane Laško” gdje su nas kroz prezentaciju i razgled upoznali s pričom o samim termama i pozitivnim utjecajem u lokalnoj sredini.

Ručak je organiziran na još jednoj lokaciji koja služi kao izvrstan primjer dobre prakse razvoja turizma temeljenog na lokalnoj i održivoj ponudi. Restoran “Martinova izba” dio je obiteljskog gospodarstva koja uključuje i smještajne jedinice i gastronomsku ponudu, a  kada tome pridodamo i vlastitu proizvodnju, kompletno se zaokružuje priču o održivom turizmu.

Studijski posjet završio je razgledom “Eko kmetije Urška”, slovenske turističke farme koja je prva u u Sloveniji dobila eko certifikat i koja je zaista pravi primjer zelenog turizma koji brine o svim segmentima održivosti.