Predstavnici LAG-a Mura – Drava u projektu CSO4Co

Autor: Anđelko Vukoja | Datum objave: 25. kolovoza 2014. | Novosti


U sklopu projekta CSO4Co (Civil society organizations for mutual cooperation) predstavnici Lokalne akcijske grupe Mura- Drava sudjelovali su na događajima u mađarskom mjestu Tótszentmártonu (Sumartonu). Projekt  SCO4Co dio je programa Europa za građane u okviru mjere 1.2. Mreže bratimljenih gradova, a nositelj projekta je Općina Goričan, dok su partneri LAG Mura-Drava (Hrvatska), Općina Ruma (Srbija), naselje Tótszentmárton (Mađarska) te Općina Lendava (Slovenija).

  Ciljevi ovoga projekta usmjereni su na ojačavanje kapaciteta sektora civilnog društva, unaprjeđenje suradnje organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti na pripremi i provedbi zajedničkih akcija te općenito podizanje informiranosti građana o važnosti razvoja civilnog sektora i relevantnih EU politika kako bi se na taj način doprinijelo njihovom većem angažmanu u radu organizacija na svome području. 

      U trodnevnim događanjima koje je organiziralo mađarsko naselje Sumarton, predstavnici projektnih partnera iz četiriju zemalja, razmijenili su iskustva i znanja te su se družili dva dana u Tótszentmártonu i zadnji dan u odmorištu Zelengaj u Goričanu. U bogatom programu koji se odvijao za sudionike i posjetitelje posebno se ističe Festival zlevanke, vina i tambure gdje su nastupili hrvatski tamburaški sastavi iz Svete Marije, Belice, Pribislavca i Zagreba, Puhački orekstar i mažoretkinje iz Goričana, glazbenik Martin Srpak i mnog drugi.

Projekt Europa za građane, prvi je EU projekt koji Općina Goričan ostvaruje direktno preko Brisela, a ne iz programa prekogranične suradnje. Projekt je financiran u 100% iznosa od Europske unije i traje dvije godine, do 30.12. 2015. godine, a opći cilj je podupirati sudjelovanje civilnog sektora na lokalnoj i EU razini u aktivnostima organizacija civilnog društva s fokusom na unapređenju kvalitete života.