POČINJE ISPLATA 1,1 MILIJARDE KUNA PREDUJMA POLJOPRIVREDNICIMA

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 13. studenoga 2018. | Natječaji


Isplata predujma u okviru izravnih plaćanja za proizvodnju 2018. godine počinje 13. studenoga 2018. godine.

Potporu će primiti više od 100.000 poljoprivrednih gospodarstava koji su podnijeli Jedinstveni zahtjev za potporu u 2018. godini i koji su prošli kontrole Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Za isplatu predujma poljoprivrednicima je osiguran iznos od 1,1 milijarde kuna. Sredstva se isplaćuju za potporu po površini, nevezano uz vrstu proizvodnje, za: osnovno plaćanje; zeleno plaćanje i preraspodijeljeno plaćanje.

Za osnovno plaćanje po površini prihvatljive poljoprivredne površine su obradivo zemljište, trajni travnjaci i trajni nasadi na kojima se vrši poljoprivredna aktivnost i koje su upisane u evidenciju korištenja poljoprivrednog zemljišta – ARKOD. Preraspodijeljeno plaćanje dodjeljuje se za prvih dvadeset prihvatljivih hektara poljoprivrednog gospodarstva i to svim korisnicima koji ostvaruju osnovno plaćanje. Plaćanje za provođenje praksi korisnih za klimu i okoliš – zeleno plaćanje – isplaćuje se za one površine poljoprivrednog gospodarstva koje su prihvatljive za osnovno plaćanje i to kao postotak ukupne vrijednosti osnovnog plaćanja.

Više informacija možete vidjeti OVDJE.