Plodonosna godina za LAG Mura – Drava

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 23. svibnja 2024. | Novosti


Održana 32. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe Mura – Drava

U Adrenalinsko-rekreacijskom centru Pozoj u Donjoj Dubravi u srijedu, 22. svibnja, održana je 32. sjednica Skupštine Lokalne akcijske grupe Mura – Drava, na kojoj je predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić posebno istaknuo kako je protekla, 2023. godina, bila plodonosna i iznimno uspješna za LAG Mura – Drava.

-Prošle smo godine usvojili važne dokumente za funkcioniranje LAG-a Mura – Drava. Izradili smo i usvojili novu Lokalnu razvojnu strategiju LAG-a Mura – Drava za razdoblje od 2023. do 2027. godine, u kojoj su definirane razvojne vizije, ciljevi te opis intervencija koje će se financirati u novom programskom razdoblju. Krajem prošle godine sklopili smo i ugovor s Agencijom za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o financiranju u novom programskom razdoblju, za koje nam je odobreno više od milijun i 809 tisuća eura. To je više nego u proteklom razdoblju, a ako taj iznos podijelimo na 25.832 stanovnika koliko ih živi na području našeg LAG-a, po dobivenim sredstvima u odnosu na broj stanovnika mi smo u samom vrhu među lokalnim akcijskim grupama u našoj zemlji. Nastavili smo aktivnosti kojima smo unapređivali kvalitetu života ljudi na području našeg LAG-a, u čemu smo bili vrlo uspješni – istaknuo je na Skupštini predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić.

Izvješće o radu LAG-a u 2023. godini na sjednici je podnio Mihael Ružić, voditelj Lokalne akcijske grupe Mura – Drava.

-Prošle godine smo nastavili provoditi Podmjere 19.1., 19.2., 19.3. i 19.4 iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske. Primjerice, u cijelosti smo isplatili sredstva za 19 projekata, čiji su korisnici bili obiteljska poljoprivredna gospodarstva i jedinice lokalne samouprave na području našeg LAG-a. Sredstvima LAG-a Mura – Drava tako je 14 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava moderniziralo svoju proizvodnju kroz opremanje ili povećanje proizvodnih kapaciteta, a potpuno smo isplatili i šest projekata jedinica lokalne samouprave kojima je poboljšana infrastruktura u naseljima na njihovom području. U proteklom programskom razdoblju LAG Mura – Drava isplatio je više od 1,2 milijuna eura bespovratnih sredstava našim poljoprivrednicima te jedinicama lokalne samouprave – naglasio je Mihael Ružić u izvješće o radu LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu, koje je usvojeno jednoglasno.

Na skupštini je posebno istaknut međuteritorijalni projekt suradnje – Okusi domaće, kojim je LAG Mura – Drava, kao jedan od projektnih partnera, promicao kulturnu i kulinarsku baštinu Međimurja. U okviru tog projekta tiskana je i monografija – Međimurska gibanica, a tijekom 2023. godine tiskana je i kuharica – Slatko z Međimurja, u kojoj je objavljeno 10 recepata tradicionalnih međimurskih slastica.

LAG je tijekom prošle godine provodio i projekt – Skrivena blaga ruralnog turizma, a u cijelosti je završio transnacionalni projekt suradnje – Naša Drava, kojeg je provodio zajedno s partnerima iz Slovenije.

Lani je ova lokalna akcijska grupa, kao vodeći partner, u suradnji s Općinom Donja Dubrava, Turističkom zajednicom Međimurske županije te sa slovenskim partnerima – Općinom Zavrč i Razvojnom agencijom Slovenske gorice, pripremila i projekt – Zlatarske avanture, koji je prijavljen na program Interreg Slovenija – Hrvatska 2021. – 2027.

Na skupštini je jednoglasno usvojeno i financijsko izvješće LAG-a Mura – Drava za 2023. godinu.

Predsjednik ove lokalne akcijske grupe Mario Moharić najavio je kako su već u pripremi novi natječaji za obiteljska poljoprivredna gospodarstva te za jedinice lokalne smaouprave, koje će LAG Mura – Drava raspisati već na jesen ove godine.