Održana 7. Poljoprivredne konferencije „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“ – LAG Mura-Drava jedan od suorganizatora

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 12. ožujka 2024. | Novosti


Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA zajedno sa partnerima, LAG-ovima Mura-Drava i Međimurski doli i bregi te Gospodarskom školom Čakovec organizirala je u utorak, 5. ožujka 2024. godine, 7. Poljoprivrednu konferenciju pod nazivom „Upravljanje znanjem u poljoprivredi“. Konferencija je održana u Prelogu, u Poduzetničkom centru a okupila je sedamdesetak stručnjaka i predstavnika obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva.

Pozdravne govore održali su ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, gradonačelnik Grada Preloga Ljubomir Kolarek i župan Međimurske županije Matija Posavec. Nakon uvodnih pozdrava, slijedila su predavanja za poljoprivrednike o uspješnosti Programa ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja u sklopu SP ZPP-a koje je prezentirala Mateja Vrtarić iz REDEA-e, o mjerama pomoći i budućim natječajima za članove LAG-a Međimurski doli i bregi i LAG-a „Mura-Drava“ govorili su Ines Majnić iz LAG-a Međimurski doli i bregi i Mihael Ružić iz LAG-a Mura i Drava dok je o mjerama pomoći i budućim natječajima u poljoprivrednom sektoru na području Međimurske županije govorila Lea Senčar iz Međimurske županije. Predavanje o uključivanju mladih u poljoprivredni sektor uz pomoć moderne tehnologije Vesne Stunković iz Gospodarske škole Čakovec.

Nakon predavanja održane su i dvije panel rasprave pod vodstvom Leticije Hrenković iz Agrokluba. Prva panel rasprava bila je „Kako se nositi s posljedicama zaraznih bolesti u stočarstvu“, a sudjelovali su predstavnici iz Hrvatskog veterinarskog instituta, Veterinarskog fakulteta Zagreb, Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Mladen Jakopović ispred Hrvatske poljoprivredne komore i Sonja Fažon ispred udruge uzgajivača svinja Međimurske županije. Druga panel rasprava bila je „Administrativne prepreke u sprečavanju širenja bolesti zlatne žutice vinove loze. Kako reagirati?“ a sudjelovali su načelnik Općine Štrigova Stanislav Rebernik, predsjednik Udruge Hortus Croatie Robert Horvat te predstavnici Agronomskog fakulteta u Zagrebu, te Vinske udruge Bregovita Hrvatska.

Tema predavanja CEPOR-a bio je prijenos poslovanja OPG-a nakon odlaska vlasnika u mirovina te najava radionica koje će se održavati u Čakovcu. Navedeno predavanje vodila je Mirela Alpeza. Iz Inovacijskog centra Nikola Tesla, Mirta Anjoš prezentirala je EDIH CROBOHUB++, projekt kojeg provode zajedno sa partnerima s područja cijele Hrvatske. Predstavljene su mogućnosti digitalne transformacije poduzetnika u poljoprivredi koje su poljoprivrednicima dostupne bez naknade.

„Poljoprivredna konferencija “Upravljanje znanjem u poljoprivredi” financirana je sredstvima Europske unije, Europski poljoprivredni fond za ruralni razvoj – Europa ulaže u ruralna područja – Mjera tehnička pomoć – Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom“.