Od srca našim ljudima u Mađarskoj

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 17. ožujka 2023. | Novosti


FOTOGRAFIJA 1: Slijeva: Stjepan Tišljer, dr. Atila Kos, Jozo Solga, Mario Moharić, Lilla Trubić, te vlč. Josip Drvoderić

Vrijedna zbirka duhovnih tekstova i drugih zapisa, posvećena Hrvatima u Mađarskoj, predstavljena nedavno u Serdahelu…

U Serdahelu je nedavno upriličeno predstavljanje vrijedne publikacije – Hrvatskog katoličkog kalendara za 2023. – namijenjenog Hrvatima u Mađarskoj kako bi im pisana materinja riječ bila pri ruci i kada je o duhovnom sadržaju riječ.

Izdanje, tiskano u Budimpešti, uredila je Lilla Trubić koja je na predstavljanju u Serdahelu naglasila da se bogatstvo knjige očituje i u zastupljenosti različitih narječja našega jezika.

FOTOGRAFIJA 2: Naslovnica Hrvatskog katoličkog kalendara za 2023.

U Hrvatski katolički kalendar uvrštene su svećeničke homilije iznesene na svečanim misama tijekom protekle godine u raznim dijelovima Mađarske u kojima žive i Hrvati. U publikaciji se mogu pročitati i razgovori sa svećenicima, zapisi o crkvenim običajima, te stihovi koje su napisali biskupi, svećenici i pučki pjesnici, a ugodno iznenađenje čitateljicama i čitateljima svakako će biti recepti za tradicionalna blagdanska jela iz gradišćanske, pomurske, podravske, baranjske, peštanske te bačke regije“, rekao je Mario Moharić, predsjednik LAG-a Mura-Drava, te jedan od nakladnika monografije Međimurska gibanica. Primjerke te raskošne, nedavno tiskane, monografije Mario Moharić poklonio je uzvanicima i urednici Kalendara Lilli Trubić.

Promociji u Serdahelu prisustvovali su i počasni konzul Republike Hrvatske u Nagykanizsi  dr. Atila Kos, glasnogovornik Hrvata u mađarskom parlamentu Jozo Solga, direktor EGTS-a Mura regija Stjepan Tišljer, župnik Župe sv. Leonarda u Goričanu Josip Drvoderić (jedan od suradnika uredništva Hrvatskog katoličkog kalendara).