Objavljeni natječaji za provedbu Podmjere 4.1. i 4.2. Programa ruralnog razvoja

Autor: Anđelko Vukoja | Datum objave: 2. veljače 2015. | Natječaji


Ministar Tihomir Jakovina održao je danas, 30. siječnja 2015. godine u Ministarstvu poljoprivrede, konferenciju za medije povodom raspisivanja natječaja za podmjere 4.1. Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva  i 4.2. Potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda mjere 4 Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. – 2020.

„Raspisivanjem ovih mjera kreće novi investicijski ciklus u poljoprivredi koji smo dugo najavljivali i za njega se spremali. Njima smo dokazali da Program za ruralni razvoj ne kasni niti smo izgubili novac. Naprotiv, dokazuje kako smo pripremili natječaj tako da što više projekata bude prijavljeno i to projekta koji će potaknuti povećanje proizvodnje, prerade, izgradnju pogona, skladišta, svega onoga što nam nedostaje da budemo konkurentni. Ono što je najvažnije, ovi će projekti pokrenuti novo zapošljavanje.“, istakao je ministar Jakovina.

Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju s današnjim je danom objavila  natječaje u Narodnim novinama za podmjere potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva i potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda:

Podmjera 4.1. – potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva sastoji se od tri tipa operacije – restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava, zbrinjavanje, rukovanje i korištenje stajskog gnojiva i korištenje obnovljivih izvora energije (OIE). Podmjera 4.2. – potpora za ulaganja u preradu, marketing i/ili razvoj poljoprivrednih proizvoda, sastoji se od dvije operacije – povećanje dodane vrijednosti poljoprivrednim proizvodima i korištenje OIE.

„Za objavljene natječaje na raspolaganju je sveukupno 640 milijuna kuna. Program za ruralni razvoj  je spreman, svi pristigli komentari iskomunicirani su s Komisijom, te vrlo brzo očekujemo  njegovo usvajanje. Usprkos svim kritikama i dezinformacijama, sigurno tvrdim da će Hrvatska imati odličan Program sa 16 mjera kroz koje će poljoprivrednicima na raspolaganju biti 332 milijuna eura godišnje, odnosno 2,4 milijarde eura do 2020. godine.“, naglasio je Jakovina.

Pravilnike, natječaje i prezentacije možete pronaći ovdje:

http://www.mps.hr/ipard/default.aspx?id=2354 

http://www.apprrr.hr/mjera-4—ulaganja-u-fizicku-imovinu-1040.aspx