Moslavci na području LAG-a Mura-Drava

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 10. srpnja 2023. | Novosti


Krajem proteklog tjedna na području LAG-a Mura-Drava, na dvodnevnom studijskom putovanju, boravili su predstavnici LAG-a Moslavina. Posjet je to koji je organiziran u sklopu projekta suradnje “Okusi domaće!” kojeg LAG-ovi provode u okviru podmjere 19.3. Programa ruralnog razvoja, a čija je glavna nit vodilja, kao što samo ime kaže, tradicija i baština, a najveći naglasak je stavljen upravo na iznimno bogatu kulinarsku baštinu.

Kako su domaćini nedavno boravili u Moslavini, ovo je bila prilika da se uzvrati na gostoprimstvu i da se područje “med Murom i Dravom” prikaže u najboljem svjetlu.

Tako su Moslavci isprobavali tradicionalna međimurska jela spravljena od kvalitetnih lokalnih proizvoda; upoznali kulturnu i povijesnu baštinu našeg kraja kroz posjet muzeju Croata Insulanus, tumulima u Goričanu i crkvama u Prelogu i Goričanu; naučili da se u Svetoj Mariji izrađuje zaštićena svetomarska čipka; upoznali lik i djelo glasovitog dr. Rudolfa Steinera; posjetili lokalno, ali nadaleko poznato obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo Zadravec i poigrali se s njihovim kozicama; i ono što ih je, usudili bismo se reći, razoružalo: otkrivene su im čari i ljepote netaknute “hrvatske Amazone”- rijeke Drave, ali i tajne zanata ispiranja zlata na njoj.

Sudeći po prvim dojmovima, a kažu da su oni najvažniji, glavni zaključak je da područje LAG-a itekako ima što za ponuditi u turističkom smislu i da zajedničkim snagama valja raditi na razvoju kontinentalnog turizma na našem području.