Lokalna akcijska grupa Mura – Drava posjetila mađarske LAG-ove

Autor: Anđelko Vukoja | Datum objave: 12. svibnja 2015. | Novosti


U sklopu studijskog putovanja u Mađarskoj od 08. do 10. svibnja 2015. godine, članovi Lokalne akcijske grupe (LAG) Mura – Drava posjetili su dva mađarska LAG-a. Svrha studijskog putovanja bila je prijenos dobre prakse mađarskih LAG-ova u iskorištavanju  LEADER sredstava. Prvi posjećeni LAG bio je pogranični Zala Zöld SzíveVidékfejlesztési Egyesület, ili u prijevodu LAG „Zeleno srce“ mađarske županije Zala koji je osnovan kao udruga za ruralni razvoj 2008. godine. I LAG Sárkoz-Dunavölgye-Siómente Egyesület koji se nalazi u županiji Tolna.

Pogranični LAG obuhvaća 53 naselja, od kojih se ističe Tótszerdahely i Tótszenmárton s kojima općine s područja LAG-a Mura – Drava imaju iznimno uspješnu suradnju već dugi niz godina. Djelovanje i aktivnosti tog pograničnog LAG-a predstavio je predsjednikZöltan Pál. U svom predavanju, upoznao je goste iz Hrvatske s mogućnostima koje su oni iskoristili, ali i problemima s kojima su se susreli.

Drugi posjećeni LAG je Sárkoz-Dunavölgye-Siómente Egyesület koji se nalazi u Županiji Tolna, pripada regiji Južno Zadunavlje, a  administrativno središte je Szekszárd. LAG obuhvaća područje od 24 naselja koje je izrazito poljoprivredno područje. Upravo iz tog razloga, orijentirani su najviše na lokalne proizvođače kojima pomažu u promociji njihovih lokalnih proizvoda.U postizanju tog cilja, u sklopu projekta financiranog iz EU, uredili su prostorije za proizvođače lokalnih proizvoda njihovog LAG-a gdje mogu uskladištiti svoje proizvode za daljnju prodaju, te organizirali Sajam pod nazivom „Helyi termék Fesztivál“, čije otvorenje je bilo baš u subotu, za vrijeme posjeta donjemeđimurskog LAG-a.

Sajam je okupio velik broj poljoprivrednih proizvođača, te predstavio ponudu lokalnih  proizvoda. Predsjednik LAG-a Mura – Drava Mario Moharić predstavio je djelovanje i aktivnosti LAG-a, te pozvao mađarske LAG-ove na potencijalnu buduću suradnju u vidu zajedničkih projekata.