LAG sudjelovao na radionici u sklopu projekta Agrishort

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 26. rujna 2017. | Novosti


U četvrtak 21. rujna 2017. godine u gradu Siofok u Mađarskoj LAG je sa svojim članovima sudjelovao na prvoj radionica u sklopu projekta „AgriShort – Uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe i konkurentnog poljoprivrednog sektora u prekograničnom području kroz institucionalnu suradnju“.

Kratki lanci opskrbe vrlo su nam zanimljivo zbog činjenice da i u Lokalnoj razvoj strategiji imamo predviđenu mjeru uspostave takvih lanaca na području LAG-a.

Projekt AgriShort provodi se u okviru programa Interreg V-A Programa prekogranične suradnje Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., a osnovni cilj projekta je poticanje suradnje i edukacija predstavnika službi i institucija u poljoprivredno – prehrambenom sektoru s ciljem uspostave kratkih opskrbnih lanaca u prekograničnom području Mađarske i Hrvatske.

Naime, u prekograničnom području Koprivničko-križevačke, Međimurske, Zala i Somogy županije identificirana je obostrana potreba za povećanjem razine znanja i razmjenom iskustva među predstavnicima institucija vezanih uz poljoprivredno-prehrambeni sektor. Upravo zbog toga, u sklopu projekta AgriShort održat će se niz edukacija koje su usmjerene umrežavanju predstavnika institucija, razmjeni znanja i iskustva te primjera dobrih praksi na temu uspostave kratkih opskrbnih lanaca.

Prva radionica „Izgradnja regionalne institucionalne suradnje“ obuhvatila je niz stručnih predavanja te interaktivne radionice tijekom kojih su se sudionici upoznali s važnošću uspostave kratkih lanaca opskrbe u poljoprivredno – prehrambenom sektoru, potencijalom za njihov razvoj te mogućnosti povezivanja s drugim sektorima, kao što je turizam i gastronomija.

U nadolazećem razdoblju  u sklopu projekta AgriShort  organizirat će se još niz edukativnih aktivnosti (predavanja, treninzi i radionice) te studijska putovanja (primjeri dobre prakse iz drugih zemalja članica EU). Više o projektu i nadolazećim aktivnostima možete vidjeti OVDJE.