LAG MURA-DRAVA U MAĐARSKOJ SUDJELOVAO NA KONFERENCIJI O LOKALNIM PROIZVODIMA

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 31. svibnja 2023. | Novosti


Na poziv organizacije CESCI, udruženja koje djeluje na području srednje Europe i čija je glavna zadaća povezivanje dionika zainteresiranih za prekograničnu suradnju, ujedno i glavnog organizatora ovog događanja, 30. svibnja sudjelovali smo kao jedan od predavača na konferenciji u Lentiju, čija je glavna tema bila vezana uz lokalne proizvode i plasman istih na tržište, posebice u pograničnom području Hrvatske i Mađarske.

O važnosti i ozbiljnosti događaja svjedoče i sudionici, među kojima ćemo istaknuti samo neke: Slaven Klobučar, službenik za politiku pri Europskom odboru regija; Martín Guillermo-Ramírez, glavni tajnik Udruga europskih pograničnih regija; Péter Kiss-Parciu, zamjenik državnog tajnika pri Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine; Gyula Ocskay, glavni tajnik CESCI-a; kao i mnogi drugi predsjednici i direktori europskih grupacija za teritorijalnu suradnju, lokalnih akcijskih grupa i dr.

Kao predavači na konferenciji govorili smo prvenstveno o našim iskustvima plasmana domaćih proizvoda na tržište, uključujući i probleme s kojima se domaći proizvođači susreću te smo sa ostalim sudionicima raspravljali o potencijalnoj mogućnosti da domaće proizvode našeg područja plasiramo i u pogranična područja s mađarske strane.

Kako je konferencija bila usko vezana uz prekograničnu suradnju, posjetili su se i primjeri dobre prakse prekograničnih projekata s hrvatske i mađarske strane, a vrlo je zanimljivo da su organizatori kao projekte-primjere s hrvatske strane odabrali upravo projekte „Two rivers – one goal 1, 2“ koje je idejno osmislio i realizirao tadašnji načelnik Općine Goričan, Mario Moharić, ujedno i dugogodišnji predsjednik LAG-a Mura-Drava. Tako je ovo ugledno društvo prošetalo oko šoderice u Goričanu i upoznalo se s aktivnostima navedenih projekata koje su ovu lokaciju učinile jednom od najljepših lokacija za odmor, druženje i rekreaciju na području čitave regije. Važno je napomenuti da prilikom obilaska ni gosti, sudionici konferencije, nisu krili svoje oduševljenje.

Uz posjet primjerima dobre prakse s mađarske strane završila je ova hvalevrijedna konferencija za koju se nadamo da će pridonijeti što boljem pozicioniranju lokalnih proizvođača i njihovih kvalitetnih proizvoda na tržište.