LAG Mura-Drava suorganizator Okruglog stola o seoskom turizmu

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 1. ožujka 2024. | Novosti


Udruga ruralnog turizma Hrvatske održala je u četvrtak, 22. veljače 2024. godine, okrugli stol na temu Zakonodavni izazovi u reguliranju seoskog turizma gdje je po prvi puta javno predstavljen prijedlog za definiranje i reguliranje seoskog turizma. Jedan od suoragnizatora navedenog Okruglog stola bio je i LAG Mura-Drava.

Okrugli stol održan je u Centru dr. Rudolfa Steinera, a okupio je brojne stručnjake i dionike iz područja seoskog turizma. Sudjelovali su istaknuti govornici, među kojima su se posebno istaknuli Vladimir Vlajinić, dopredsjednik Udruge ruralnog turizma Hrvatske, Monika Udovičić, ravnateljica Uprave za sustav turističkih zajednica, kategorizaciju i pravne poslove, Ministarstvo turizma te Marko Puškadija, voditelj Odsjeka za turizam Međimurske županije.

Rasprava na temu “Izazovi zakonodavnog reguliranja seoskog turizma Republike Hrvatske” bila je vođena pod moderacijom mr. sc. Aleksandre Kuratko Pani. Uvodničari su bili Anđelka Pejaković iz Uprave za stručnu podršku razvoju poljoprivrede, Ministarstvo poljoprivrede, dr. sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, Linda Lokar, predsjednica udruge Karavan Klub Croatia te Monika Udovičić.

Nadalje, rasprava na temu “Prijedlog zakonodavnog reguliranja seoskog turizma Republike Hrvatske” moderirana je od strane dr. sc. Dijane Posavec. Uvodničari su bili mr. sc. Aleksandra Kuratko Pani te Anita Sever Koren, ravnateljica Uprave za poljoprivrednu politiku, EU i međunarodnu suradnju, Ministarstvo poljoprivrede.

Osim navedenih stručnjaka, na Okruglom stolu su prisustvovali i ključni dionici seoskog turizma, a važan doprinos događaju dali su predstavnici brojnih obiteljskih Poljoprivrednih Gospodarstava (OPG-ova), čija su iskustva i perspektive obogatila razgovore o izazovima i potrebama seoskog turizma u Republici Hrvatskoj. Sveukupno, prisutnost ovih dionika dodatno je obogatila diskusije te pridonijela sveobuhvatnom sagledavanju potreba i perspektiva seoskog turizma.

Ovaj događaj označava početak javne rasprave o reguliranju seoskog agroturizma te se uklapa u smjerove Strategije održivog turizma do 2030. i Nacionalnog plana održivog turizma do 2027. koji prepoznaju seoski agroturizam kao ključan oblik turizma koji treba poticati. Očekuje se da će rad institucija na zakonodavnim izmjenama započeti u drugom kvartalu ove godine. Prisutni su se aktivno uključili u raspravu, doprinoseći razvoju ove važne grane turizma u Republici Hrvatskoj.