LAG MURA-DRAVA SUORGANIZATOR MEĐUNARODNE KONFERENCIJE NA TEMU „IZAZOVI I PRILIKE ZA RAZVOJ RURALNIH PODRUČJA“

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 26. veljače 2024. | Novosti


Dana 22. veljače 2024. godine održana je međunarodna konferencija u hibridnom obliku na temu „Izazovi i prilike za razvoj ruralnih područja“ u prostorima Ratarne na Veleučilištu u Križevcima u organizaciji PORE Regionalne razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije, Koprivničko-križevačke županije, Veleučilišta u Križevcima, Sveučilišta Sjever, LAG-a Podravina, LAG-a Izvor, LAG-a Mura-Drava, LAG-a Prizag i LAG-a Prigorje.

Međunarodna konferencija okupila je preko 130 sudionika, predstavnika Europske komisije, Ministarstva poljoprivrede, Koprivničko-križevačke županije, gradova, općina, sveučilišta, veleučilišta, LAG-ova OPG-ova, obrta i tvrtki, a sufinancirana je sredstvima Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike.

U prvom dijelu konferencije, uvodne govore održali su dekanica Veleučilišta u Križevcima, dr. sc. Marcela Andreata-Koren, pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, financije, EU fondove i javnu nabavu Grada Križevaca, Ivan Biškup, župan Koprivničko-križevačke županije, Darko Koren, voditeljica Odjela za komunikaciju, partnerstva i mreže pri Predstavništvu Europske komisije u Republici Hrvatskoj, Carmen Gruber i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede, Tugomir Majdak.

Nakon uvodnih govora uslijedila je online prezentacija Zbigniewa Fafare, programskog menadžera za Hrvatsku iz Opće uprave za poljoprivredu i ruralni razvoj u Europskoj komisiji koji se osvrnuo na glavne ciljeve i ključne točke strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike za razdoblje od 2023.-2027. godine. Nakon njega uslijedila je i prezentacija Ivana Ciprijana, voditelja službe za razvoj lokalne zajednice u Ministarstvu poljoprivrede, koji je detaljnije predstavio intervencije Strateškog plana Zajedničke poljoprivredne politike 2023. – 2027. za Republiku Hrvatsku s naglaskom na mjere poticanja koncepta „Pametnih sela“.

Na samom kraju prvog dijela konferencije uslijedila je još jedna prezentacija na temu „Digitalizacija poljoprivrede kao alat u borbi protiv klimatskih promjena“ koju je prezentirala dr. sc. Ivana Rendulić Jelušić.

U drugom dijelu konferencije uslijedile su panel rasprave koje su se paralelno odvijale u dvije dvorane, na teme:

  • „Uloga lokalne samouprave u ostvarivanju koncepta Pametnih sela“;
  • „Kako poljoprivredu učiniti održivom, inovativnom te privlačnom za razvoj gospodarskih aktivnosti kao preduvjeta za ostanak mladih ljudi u ruralnim područjima“;
  • „Umrežavanje poljoprivrednih proizvođača i kratki opskrbni lanci“;
  • „Mogućnosti financiranja projekata u poljoprivredi“.

Panel rasprave okupile su stručnjake iz javnog, privatnog, znanstveno-istraživačkog i civilnog sektora koji su iznijeli svoja stručna razmišljanja na gore navedene teme, dok su njima moderirali dr. sc. Silvije Jerčinović i dr. sc. Kristina Svržnjak sa Veleučilišta u Križevcima.

Ova inicijativa sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj: Europa ulaže u ruralna područja. Aktivnost se provodi putem Poziva Nacionalne mreže Zajedničke poljoprivredne politike kroz mjeru Tehničke pomoći – Podmjera 20.2. „Podrška za osnivanje i upravljanje Nacionalnom ruralnom mrežom.