LAG MURA-DRAVA SUDJELOVAO NA SKUPŠTINI I OBILJEŽAVANJU 10 GODINA DJELOVANJA HMRR-a

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 30. studenoga 2016. | Novosti


Lokalna akcijska grupa Mura-Drava proteklog je tjedna, 22. i 23. studenog 2016. sudjelovala na redovnoj godišnjoj skupštini Hrvatske mreže za ruralni razvoj uz koju se obilježilo i 10 godina djelovanja same Mreže. Skupština i centralni dio proslave održao se u izletištu Ključić brdo u Kravarskom, dok je drugi dan obilježavanja 10 godina djelovanja Mreže održan u Velikoj Gorici.

Nakon skupštine kojom je započeo cijeli dvodnevni program uslijedila je panel rasprava “Građani u ruralnom razvoju – od LEADER-a do CLLD-a”. Cilj rasprave bio je razmotriti modele i potrebu uključivanja građana i njihovog aktivnog sudjelovanja u razvoju lokalne ruralne zajednice. Zaključeno je da se u Hrvatskoj ne provodi pristup CLLD (lokalni razvoj vođen zajednicom) te da zbog toga LAG-ovi imaju značajnu ulogu u animiranju ruralnih prostora u kojima lokalna zajednica promišlja razvoj svoga kraja.

Sama proslava 10 godina djelovanja Mreže započela je pozdravnim riječima predsjednice HMRR-a Svjetlane Kasunić te prikazom dosadašnjih aktivnosti i postignuća HMRR-a nakon čega su nas predstavnici osnivača podsjetili zbog čega su osnovali HMRR, kakav je bio njihov doprinos te kako vide HMRR u budućnosti.

Na proslavi je sudjelovalo šezdesetak sudionika, članova HMRR-a, predstavnika lokalne i nacionalne vlasti, civilnog sektora, javnih institucija, poslovnog sektora (malih i srednjih poduzeća, obiteljsko-poljoprivrednih gospodarstava, komunalnih poduzeća), saborskih zastupnika.

U sklopu obilježavanja 10 godina djelovanja Mreže u Velikoj Gorici se idući dan održao i ruralni cafe čija je glavna tema bila „Ususret drugom Hrvatskom ruralnom parlamentu“ koji će se iduće godine održati u Međimurju.

Proslava je prošla u vedrom tonu i s puno pozitivne energije što nam daje dodatni vjetar u leđa ka ostvarivanju naših ciljeva.