LAG Mura-Drava sudjelovao na radionici LEADER mreže u Donjoj Stubici

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 4. rujna 2017. | Novosti


U organizaciji LEADER mreže Hrvatske od 31. kolovoza do 02. rujna u Donjoj Stubici (Terme Jezerčica) održana je radionica za LAG-ove pod nazivom „Izmjena LRS, Plan provedbe i priprema usklađenja i metodologije provedbe decentraliziranog odlučivanja o dodjeli javnih sredstava temeljem odredbi nadređenih Uredbi EU te novog Pravilnika za provedbu Mjere 19, podmjera 19.2-19.4 – postupci i metode“.

Prvog dana radionice tema je bila priprema i provedba usklađenja Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova koja je neophodna sukladno odredbi novog Pravilnika za provedbu Mjere 19, podmjera 19.2-19.4. kao i izrada pratećeg Plana provedbe odabrane LRS.

Na radionici drugog dana sudjelovali su predstavnici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, koji su prezentirali kako ispuniti i objasniti promjene u obrascima vezanima za prijavu usklađenja odnosno izmjene LRS kao i Plan provedbe LRS, te su nam dali detaljne smjernice za provedbu samog LAG natječaja, od pripreme i objave natječaja pa do faze u postupku odabira – administrativna kontrola, ocjenjivanje projekata, rangiranje, donošenje odluka i drugo. Također, dobili smo smjernice na koji način izbjeći sukob interesa prilikom odabira projekata LAG-a, kako posložiti strukturu UO te koji su postupci odlučivanja prilikom odabira projekata.

Na radionici se raspravljalo i o promjenama Statuta sukladno odredbama Uredbe 1303/2013 i 240/2014 te o provedbi LAG natječaja u praksi temeljem smjernica Pravilnika za provedbu Mjere 19.