LAG Mura-Drava sudjelovao na manifestaciji “Naše domaće, sada i ubuduće”

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 12. ožujka 2018. | Novosti


Nakon što je diljem zemlje održan uspješan projekt „Doručak s hrvatskih farmi“, Ministarstvo poljoprivrede RH i Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju donijeli su u Međimurje novi projekt „Naše domaće, sada i ubuduće“.

Manifestacija se održala u petak, 9. ožujka u LifeClass Termama Sveti Martin gdje su stručna predavanja, ali i radni ručak poslužili su za informiranje poljoprivrednika i ostalih zainteresiranih dionika kako doći do EU novca iz Programa ruralnog razvoja RH.

Kako se manifestacija održava po čitvaoj Hrvatskoj, naglasak je stavljen na specifičnosti svakog kraja.

Upravo o tim različitostima govorili su prisutni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić, ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije Zdravko Barać i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji su se obratili velikom broju međimurskih poljoprivrednika, gospodarstvenika i sudionika projekta.

„Veseli me što nas je dočekala puna dvorana korisnika iz ruralnog razvoja, onih koji su dobivenim sredstvima stvorili novu vrijednost i unaprijedili svoju proizvodnju.

Prošle godine smo imali oko 500 milijuna eura raspisanih natječaja, a mogu najaviti da će ih biti toliko i ove godine, ali nam trebaju povratne informacije da se unaprijedimo, da poljoprivrednici ne čekaju svoje novce i da sa zajednički nađemo sektore u koje se isplati ulagati.

Odobrili smo u 2017. 350 projekata, samo za mlade poljoprivrednike do 50 tisuća eura, ali u onoj masi od 3 tisuće projekata ukupno smo prošle godine odobrili njih oko tisuću“, rekao je u uvodu ministar, zahvalio domaćinu na sudjelovanju u projektu i dodao da Međimurje ima odlične primjere mladih uspješnih ljudi koji vrhunski žive od poljoprivrede, ali i jednako tako dobre stručne službe, razvojnu agenciju, LAG-ove i konzultante koji zajednički čini uspjeh.

Poticaj za kupnju domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda, proizvedenih na našim farmama i obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, poznate kvalitete i podrijetla, uputio je zamjenik međimurskog župana.

„U Međimurju se sustavno radi kako bi pomogli našoj poljoprivredi, opg-ovima, s naglaskom na spajanje turizma i poljoprivrede.

Naši vlasnici smještajnih kapaciteta već niz godina imaju ugovore s OPG-ovima gdje se turistima ovdje nudi hrana s međimurskog polja, a gosti prepoznaju kvalitetu, čime raste turizam, ali i poljoprivreda na sjeveru zemlje“, naglasio je Grivec i dodao kako je u Međimurskoj županiji na mjere Programa ruralnog razvoja do sada ugovoreno 220 projekata, a isplaćeno je 14 milijuna kuna.

Sredstvima će se osim investicija u poljoprivredne djelatnosti financirati dogradnja dječjih vrtića, centar za djecu, dom kulture te sportske dvorane.

Međimurski proizvođači i poljoprivrednici s veseljem su prihvatili ponudu za predstavljanjem u okviru ovog projekta, pa je lokalnu poljoprivrednu proizvodnju specifičnu za Međimursku županiju predstavljalo oko 40 izlagača koji sudjelovanjem u ovakvim projektima imaju siguran plasman svojih proizvoda, a njihovi gosti i posjetitelji svijest da jedu zdravu hranu proizvedenu u Međimurju.

„Nama je želja tijekom cijele promotivne kampanje, s jedne strane predstaviti sva ona obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja izravno plasiraju svoj proizvod na tržište i s druge strane dakako našu poljoprivredno prehrambenu industriju koja također sudjeluje u ovim sustavima označavanja i koja koristi naše oznake.

Prošla promocija „Doručak s hrvatskih farmi“ donijela je povećanje od 30% proizvoda koji su sada u sustavu označavanja i povećanje sveukupnog volumena označenih proizvoda“, rekao je ravnatelj Hrvatske poljoprivredne agencije istaknuvši da interes proizvođača raste za jasno označenim proizvodima u smislu njihovog podrijetla i kvalitete.

Programe ovakvog tipa ministarstvo provodi s HPA od 2009. godine, s ciljem promocije oznaka kvalitete, ali i s jasnim porukama – kupujte svježe, kvalitetne i kontrolirane proizvode domaćeg poljoprivrednog prehrambenog sektora.

Projekt „Naše domaće, sada i ubuduće“ obići će cijelu Hrvatsku, a nakon Pitomače i Sv. Martina na Muri koji su otvorili projekt za ovu godinu, kreće u Osijek.

Na samoj manifestaciji sudjelovali su i predstavnici LAG-a Mura-Drava, kao i članovi sa svojim proizvodima: OPG Josip Sabol, OPG Jasminka Zadravec, OPG Vladimir Vidović.