LAG Mura-Drava sa svojim članovima sudjelovao na Međunarodnom voćarskom sajmu

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 6. studenoga 2017. | Novosti


Proteklog vikenda, 3. i 4. studenog u Donjem Kraljevcu se održao tradicionalni, 12. po redu voćarski sajam. Organizatori sajma bili su Općina Donji Kraljevec i Centar dr. Rudolfa Steinera, dok je jedan od suorganizatora bio i sam LAG Mura-Drava

Kako su kao i prošle i ove godine vremenske neprilike voćarima uništile većinu prinosa, sajam se održao nešto kasnije nego proteklih godina te je naglasak stavljen na revitalizaciju voćarstva, stvaranje dodane vrijednosti kroz preradu voćnih sirovina i pozicioniranje proizvoda na tržištu. Središnja tema o kojoj se raspravljalo za okruglim stolom bila je: „Novi tipovi operacija unutar Programa ruralnog razvoja (Poljoprivreda, okoliš i klimatske promjene) – iskustva iz Slovenije i prijedlozi za suvremeno hrvatsko voćarstvo”, a uz okrugli stol održana su i brojna druga predavanja vezana uz problematiku voćarstva.

Sajam je ove godine, s obzirom na svoju tematiku, nudio zaista mnogo prodajnih artikala, pa su posjetitelji mogli birati iz bogatog asortimana voća, voćnih prerađevina (čak i craft voćnih piva), sadnica, alata i dr. i svatko je mogao pronaći nešto za sebe.

Lokalna akcijska grupa Mura-Drava sudjelovala je na sajmu sa 9 svojih članova-izlagača i svojim info-pultom na kojem su se mogle dobiti informacije o samom LAG-u i Programu ruralnog razvoja.

 

Članovi LAG-a koji su izlagali na sajmu:

  1. OPG Jasminka Zadravec – proizvodnja kozjeg mlijeka i sira
  2. OPG Magdalena Hranjec– ekološka proizvodnja -organic farming-tikve, batati, marmelade i dr.
  3. OPG Zvonimir Hranjec– ulja, rakije i koštice
  4. Kudec- voćarstvo i protugradne mreže– sistemi za zaštitu od tuče, voćarska proizvodnja i oprema za voćarstvo
  5. Svetomarska čipka
  6. Ekološka zadruga Sabol– ekološki prehrambeni proizvodi
  7. Holera d.o.o.- bučino ulje, sjemenke, zelje i dr.
  8. OPG Dean Hunjadi– heljda, pirovo brašno, sok od jabuke, jabuke, džem od jabuke i sl.
  9. OPG Vladimi Vidović– orasi, ulje od oraha, shitaki gljive i dr.