LAG Mura-Drava: Početna konferencija projekta „Naša Drava“ i posjet Lendavi

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 1. listopada 2020. | Novosti


Predstavnici LAG-a Mura-Drava, Mario Moharić, predsjednik, Marijan Varga, dopredsjednik i Mihael Ružić, voditelj sudjelovali su u srijedu, 30. rujna na početnoj konferenciji projekta „Naša Drava“ koji se održao kod vodećeg partnera projekta, Lokalne akcijske skupine „Bogatstvo podeželja“ u Mariboru.

„Naša Drava“ je međunarodni projekt suradnje hrvatskih i slovenskih LAG-ova čija je ukupna vrijednost 914.872,55 eura. U sam projekt kao partner je uključen i LAG Mura-Drava, a cilj projekta je iskoristiti turistički potencijal koji područje rijeke Drava pruža.

Početna konferencija održala se, u skladu sa samim projektom, na rijeci Dravi, na splavi koja je sudionike tijekom konferencije vozila rijekom i upoznavala ih sa ljepotama iste.

LAG Mura-Drava kroz projekt planira studijsko putovanje u Sloveniju, kako bi članovi vidjeli na koji način turistički potencijal rijeke Drave koriste Slovenci i samim time kako bi primjere dobre prakse mogli primijeniti na našem području. Također, planira se i nekoliko studijskih posjeta slovenskih partnera na područje LAG-a Mura-Drava te će tako LAG prezentirati svoj turistički potencijal vezan uz rijeku Dravu. Ovaj projekt dobar je korak u nastojanju da se turistički potencijal područja LAG-a iskoristi što kvalitetnije.

Nakon konferencije održan je partnerski sastanak na kojem su se dogovorile daljnje aktivnosti i potencijalne suradnje na drugim projektima.

Kako bi u potpunosti iskoristili boravak u Sloveniji predstavnici LAG-a su na povratku posjetili Lendavu gdje ih je dočekao Đanino Kutnjak, predsjednik Saveza hrvatskih društava u Sloveniji te ih je upoznao s turističkom ponudom i potencijalima Lendave, projektima koje njegov Savez provodi zajedno s hrvatskim partnerima, ali ih je i proveo kroz prostore Hrvatskog kulturnog centra Zrinski u Lendavi, prvog takve vrste u Sloveniji i neizostavnog „dragulja“ Lendave, vidikovca Vinarium. Dotaknuta je bila i tema potencijalne suradnje LAG-a sa Savezom te je zaključeno kako postoje dobri temelji za istu.