Aktivan rujan LAG-a Mura-Drava

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 12. listopada 2017. | Novosti


Rujan je za LAG Mura-Drava bio ispunjen brojnim aktivnostima. Uz redovne aktivnosti koje uključuju komunikaciju i informiranje članova o otvorenim natječajima i ostalim važnim novostima koje su u domeni rada LAG-a, kroz spomenuto razdoblje održani su i mnogi sastanci, dogovorene su suradnje, organizirano je studijsko putovanje i sudjelovalo se na manifestacijama.

Tako je 11. i 12. rujna za članove LAG-a u suradnji Turističke zajednice Međimurske županije i samog LAG-a organizirano studijsko putovanje u Austriju (Oststeiermark) i Sloveniju (Pomurje).

Cilj putovanja bio je, kroz razgledavanje brojnih OPG-ova, kulturnih znamenitosti i kućnih radinosti upoznati sudionike sa potencijalima i mogućnostima koje nudi kontinentalni turizam kako bi i oni u budućnosti lakše razvili tu granu djelatnosti na svojim OPG-ovima, u svojim udrugama i sl., a sve s ciljem razvoja turizma na području LAG-a Mura-Drava.

Vrlo važan korak u razvoju turističke ponude temeljene na lokalnim proizvodima zbio se u srijedu 20. rujna u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu gdje je održan sastanak lokalnih proizvođača, voditelja hotela Kralj i predstavnika LAG-a gdje su dogovoreni svi važni detalji vezani uz otvaranja izložbeno-prodajnog prostora lokalnih proizvoda u sklopu samog kompleksa hotela.

Inicijativu je pokrenuo sam LAG prije nekoliko mjeseci kada su i ostvareni prvi kontakti s predstavnicima hotela i tvrtke Tehnix što je, na obostrano zadovoljstvo, rezultiralo dogovorom te će se u sklopu kompleksa hotela uskoro otvoriti izložbeno-prodajni prostor lokalnih proizvoda.

Otvaranje takvog prostora omogućit će lokalnim proizvođačima da lakše plasiraju svoje proizvode na tržište te ih, s obzirom da će se prezentirati na području koje posjećuje mnogo stranih turista i poslovnih partnera, predstave i u inozemstvu.

Valja spomenuti i ostale aktivnosti na kojima je sudjelovao LAG. Tako je u četvrtak, 21. rujna, LAG zajedno sa svojim članovima sudjelovao na radionici u Siofoku koja se održala u sklopu projekta AgriShort, a čiji je temeljni cilj informiranje proizvođača o kratkim lancima opskrbe. Sama tema je vrlo zanimljiva za LAG zbog činjenice da i sama razvojna strategija LAG-a obuhvaća mjeru koja uključuje uspostavljanje kratkih lanaca opskrbe te je stoga ovo bila izvrsna prilika da se naši članovi detaljnije upoznaju s prednostima takvih lanaca.

24. rujna, u nedjelju, u općini koja je u sastavu LAG-a, Donjem Vidovcu, po prvi puta je održana manifestacija „Dani zlata i starih zanata“ u organizaciji Turističke zajednice Međimusrke županije i Općine Donji Vidovec. Sama manifestacija, kao što i ime govori priređena je u čast jednog od najstarijih zanata na našem području, ispiranja zlata uz što su predstavljeni i drugi stari zanati poput košaraštva, pečenja rakije i sl. U organizaciji je sudjelovanjem i dovođenjem svojih članova (OPG-ova i udruga) svoj udio imao i sam LAG.

Nakon toga, 27. rujna, predsjednik LAG-a sudjelovao je na konferenciji pod nazivom „Izazovi i perspektive održivog razvoja turizma Hrvatske“ koja se prigodno održala u NP Plitvička jezera. Kako se na konferenciji raspravljalo o važnosti razvoja kontinentalnog turizma po modelu održivog razvoja, što je i jedan od temeljnih ciljeva razvojne strategije LAG-a Mura-Drava, ova konferencija bila je vrlo edukativna i korisna.

Isto tako, valja spomenuti i nedavnu koordinaciju LAG-ova sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske u Đurđevcu, na kojoj je sudjelovalo desetak LAG-ova te se raspravljalo o gorućim pitanjima vezanim uz aktualnu temu usklađivanja i izmjena odabranih Lokalnih razvojnih strategija LAG-ova sudionika te o skoroj mogućnosti LAG-ova da raspisuju natječaje iz područja Programa ruralnog razvoja.

U predstojećem razdoblju LAG nastavlja sa svojim aktivnostima, a od važnijih događaja treba spomenuti Voćarski sajam koji će se održati u studenom, a kojemu je LAG suorganizator. Također, kao što je već spomenuto, prema svim naznakama bliži se i razdoblje raspisivanja LAG natječaja, što će još više intenzivirati rad samog LAG-a.