Festival svetomarske čipke

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 24. ožujka 2022. | Događanja


Sveta Marija
26.03.2022. u 26/3/22 14:00 sati

Festival svetomarske čipke je manifestacija u organizaciji projekta Interreg EU, Adrionet, Jadransko -jonske mreže autentičnih sela, JU REDEA, TZ Međimurske županije, općine Sveta Marija i udruge Svetomarska čipka, a u aktivnostima projekta sudjelovao je i LAG Mura-Drava. Cilj festivala je očuvanje lokalnog tradicijskog identiteta i promocija kulturne baštine te će ovim festivalom čipka dobiti na zasluženoj prepoznatljivosti. Svetomarska čipka je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro od 2009. godine. Karakteristika svetomarske čipke je da pripada među jednostavnije čipke koje se izrađuju s relativno malo batića – najčešće sa 6 pari , pa sve do 36 pari kod najzahtjevnijih uzoraka.

Festival će se održati 26.3.2022. godine u Domu kulture u Svetoj Mariji.

PROGRAM

14:00 – 14:30 Etnografsko predavanje (Janja Kovač, kustosica i voditeljica etnografskih zbirki u Muzeju Međimurja Čakovec i Ana – Marija Mustač, predsjednica udruge Svetomarska čipka)

14:30 – 16:30 Radionice izrade Svetomarske čipke za djecu i odrasle

17:00 Predstavljanje “Slatke čipke” gastro deserta

U sklopu festivala održati će se izložba čipkarskih radova, odjeće s dodatkom detalja od čipke dizajnerice Gabrijele Kanižaj  te likovnih radova djece iz OŠ Sveta Marija.  Čipkarice iz Udruge svetomarske čipke demonstirirati će postupak izrade svetomarske čipke.