10 godina djelovanja LAG-a Mura-Drava

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 22. prosinca 2022. | Novosti


Povodom desete obljetnice djelovanja, LAG Mura-Drava je u utorak, 20. prosinca u hotelu Kralj u Donjem Kraljevcu održao svečano obilježavanje ovog hvalevrijednog jubileja. Svečanom obilježavanju prethodila je redovna sjednica Skupštine na kojoj su sudjelovali članovi LAG-a i na kojoj su usvojene izmjene i dopune financijskog plana za 2022. godinu, plan rada, plan nabave i financijski plan za 2023. godinu te je raspravljeno o dosadašnjim, ali i budućim aktivnostima samog LAG-a. Nakon službenog dijela skupu su se pridružili ostali uzvanici te je započeo i svečani dio.

Osim članova LAG-a, svečanosti su prisustvovali zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec, predsjednik Skupštine Međimurske županije i prvi predsjednik LAG-a Mura-Drava Dragutin Glavina, predstavnici javnih ustanova, institucija, partnerskih LAG-ova i drugi uvaženi gosti.

LAG Mura-Drava osnovan je 2012. godine na inicijativu općina Donja Dubrava, Donji Kraljevec, Donji Vidovec, Goričan, Kotoriba, Legrad, Orehovica, Sveta Marija te Grada Preloga.

Na početku svečanosti okupljenima se obratio predsjednik LAG-a Mura-Drava Mario Moharić  koji je istaknuo kako je kroz potpore i natječaje našeg LAG-a, devet jedinica lokalne samouprave dobilo je po 575.000 kuna, što je ukupno nešto više od 5 milijuna kuna. 36 potpora dodijeljeno je malim poljoprivrednim gospodarstvima za koje je isplaćeno nešto više od 4 milijuna kuna. Tri potpore u iznosu od 500.000 kuna dodijeljene su velikim poljoprivrednim gospodarstvima. Za odličan rad dobivena su i nagradna sredstva u iznosu od 1,1 milijuna kuna koja su također podijeljena kroz spomenute natječaje.

Nakon obraćanja predsjednika, uslijedio je 15-minutni film kroz koji je prikazan uspješan rad LAG-a u 10 godina svog djelovanja.

Zatim se prisutnima obratio Dragutin Glavina koji je, kao prvi predsjednik, podsjetio kako je to izgledalo u počecima rada LAG-a Mura-Drava.

– Među prvima smo u sjeverozapadnoj Hrvatskoj osnovali LAG, a nit vodilja bila je da se objedini istočni dio Međimurja te da zajednički pokušamo konkurirati za financijska sredstva koja su u to vrijeme bila dostupna. Osnivačka skupština održana je 15. listopada 2012. godine u prostorijama Grada Preloga. Čestitam vam na uspješnom radu i želim da tako nastavite i u narednim godinama – rekao je Glavina.

Za 10 godina članstva u LAG-u prigodne zahvalnice primili su predstavnici Grada Preloga, općina Orehovica, Donji Kraljevec, Goričan, Sveta Marija, Donji Vidovec, Donja Dubrava, Kotoriba i Legrad, KUD-a Donji Vidovec, KUD-a Zrin Legrad, KUD-a Kotoriba, KUD-a Fijolica, udruge Laganini Prelog, Mažoretkinja Goričan, Lovačkog društva Patka Donji Vidovec-Sveta Marija, Slad d.o.o. Golf Donji Vidovec, Stolarskog obrta ‘Stolarija interijer’, Kudec voćarstvo i protugradne mreže, OPG-a Sabol Josip te OPG-a Zadravec Jasminka.

Pri kraju svečanosti obratio se zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je i sam član LAG-a Mura-Drava od samih početaka te je istaknuo kako nijedan početak nije lagan, prvi koraci su najteži i puno je nepoznanica, no kad učiniš prvi korak, vidiš cilj i doći ćeš do njega. Čestitao je na prvih 10 godina sa željama da i u narednim godinama bude puno uspjeha u radu. Zahvalio je na svemu što LAG pruža zajednici i što se vještim vođenjem doprinosi značaju LAG-a ali i cijele županije.

U prigodnom programu nastupao je Puhački orkestar Općine Donji Kraljevec koji je ujedno i član LAG-a Mura-Drava