U Splitu održan 6. Međunarodni kongres o ruralnom turizmu – “Ruralni turizam mora biti održiv, digitalan i uključiv”

Autor: LAG Mura Drava | Datum objave: 16. travnja 2024. | Novosti


Predstavnici Lokalne akcijske grupe Mura – Drava sudjelovali su u radu 6. Međunarodnog kongresa o ruralnom turizmu, koji je od 10. do 13. travnja održan u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kraj Splita.  

Hrvatska, kao uspješna turistička zemlja, sve više razvija i turističku ponudu na ruralnom području, što pridonosi produljenju turističke sezone, ali i razvoju ruralnih sredina. No, ruralni turizam mora biti održiv, digitalan i uključiv – istaknuto je na otvorenju ovog međunarodnog kongresa na kojem je bilo tristotinjak uzvanika iz 28 zemalja svijeta.

Na kongresu je održan niz panela, interaktivnih radionica i predavanja na kojima su domaći i inozemni stručnjaci govorili o održivom turizmu i pametnim ruralnim zajednicama, pri čemu su predstavili i praktična iskustva u razvoju i unapređenju turizma u ruralnom prostoru.

U izložbenom prostoru, sudionici Kongresa imali su priliku vidjeti bogatstvo tradicije i autohtonih proizvoda vrijednih poljoprivrednika, čime se dodatno istaknula važnost podrške lokalnim proizvođačima i očuvanju tradicionalnih vrijednosti i autentičnosti sela.

Sudionici ovoga međunarodnog kongresa posjetili su Split i Sinj te otok Brač.

-Turistički razvoj u ruralnom prostoru ima veliki potencijal, pa će i naša lokalna akcijska grupa u novom programskom razdoblju nastaviti podupirati projekte koji su vezani uz razvoj novih turističkih sadržaja na području LAG-a. Na kongresu u Splitu imali smo priliku vidjeti niz primjera dobre prakse vezane uz održivu ponudu turističkih sadržaja u ruralnom prostoru, kao i novitete u toj vrsti turističke ponude. Sigurno je da na području našega LAG-a možemo razvijati i turistima ponuditi nove, zanimljive i atraktivne turističke sadržaje – istaknuo je Mihael Ružić, voditelj LAG-a Mura – Drava.